Van Gedichten naar Heldendichten...


 

De klassieke literatuur zorgde de laatste jaren af en toe voor een stevige discussie op Werkgroep Fictie. Waar plaats je die literatuur? Bij de poëziebundels? Tussen de romans? Of nog op een andere plek in de bibliotheek? Daarom besloot de laatste Werkgroep Fictie de knoop door te hakken, met een nieuw subgenre 'Heldendichten'.  Het nieuwe genre kennen we toe in combinatie met het genre 'Mythen, sagen en legenden' zodat ook de 'Heldendichten' een etiket krijgen en op die manier niet meer per definitie tussen de dichtbundels terechtkomen.  

Ondertussen zijn we in Open Vlacc volop bezig met de toekenning van dit nieuwe subgenre. Hierdoor zal je als bibliotheek opmerken dat nieuwe edities van klassieke heldendichten het standaardetiket 'mythen' krijgt in Biblioprint en niet langer het etiket 'gedichten' (of vroeger 'poëziebundels'). Ook de oudere edities passen we aan. Hiervoor houden we de volgende lijst bij waar je kan zien welke klassiekers je al kan heretiketteren. Bij titels waar het genre 'Gedichten' tot nu toe het etiketgenre was, hebben we dat genre (voorlopig) behouden als genre waarop gezocht kan worden, maar dus niet als etiketgenre. Zijn er titels die nog ontbreken in onze lijst? Geef een seintje via onze Servicedesk.

Wil je de Heldendichten als aparte categorie opstellen tussen de 'Mythen, sagen en legenden'? Dan kan je op het Biblioprintetiket de verwoording 'mythen' manueel aanpassen naar 'heldendichten'. 

 

 

 

Ondertussen al een tijd geleden aangepast, maar we willen het graag hier ook nog eens bij vermelden: 


Hervertellingen van mythen, sagen of legenden kunnen sinds begin 2023 in Open Vlacc ook het genre 'Mythen, sagen en legenden' krijgen als het verhaal niet naar een volledig andere context wordt overgeplaatst. Zo kregen titels van Madeline Miller en Natalie Haynes het genre toegekend zodat ze via het genre-icoon herkenbaar zijn op het bibliotheekrek. De meeste moderne hervertellingen van mythen, sagen en legenden verplaatsen het verhaal immers niet naar een andere tijd of omgeving, maar vertellen de mythe vanuit een nieuw perspectief, met toegevoegde verhaallijnen. Zo kan de collectie voor het genre 'Mythen, sagen en legenden' ook blijven uitbreiden.