Nieuwe ZIZO-rubrieken voor ADHD en ASS


Waarom wijzigt de plaatsing van deze publicaties?

Steeds vaker verschijnen er publicaties voor volwassenen over ADHD, ADD, autisme, dyslexie e.d. bij volwassenen. Tot nu toe plaatsen we deze werken in de ZIZO-kast 'Ouders - Kinderen' op de plank 'Leer- en gedragsproblemen'. In de bibliotheken komt daar steeds vaker commentaar op van de leners. Waarom moeten volwassenen immers op zoek gaan naar publicaties over deze onderwerpen binnen het domein 'Opvoeding en onderwijs'? 

Daarom heeft Werkgroep Non-Fictie beslist om twee nieuwe ZIZO-ruggen toe te voegen en een aantal zaken beter te annoteren in de ZIZO-raadpleegmodule, zodat de publicaties voor volwassenen beter opgesteld kunnen worden.

Wat wijzigt in Open Vlacc?

 1. Er komen twee nieuwe plank- en rugrubrieken bij voor publicaties over ADHD en autisme bij volwassenen. De titelbeschrijvingen van deze publicaties krijgen in Open Vlacc de volgende nieuwe ZIZO-codes:
  • LGADAD: Mens > Lichaam – Gezondheid > ADHD > ADHD
  • LGAUAU: Mens > Lichaam – Gezondheid > Autisme > Autisme
 2. Alle publicaties over dyslexie bij volwassenen verplaatsen we naar de rubriek 'Neurologische stoornissen':
  • Mens > Lichaam – Gezondheid > Ziekten - Kwalen > Neurologische stoornissen
 3. Publicaties over hoogbegaafdheid bij volwassenen verplaatsen we naar de ZIZO-rubriek 'Intelligentie':
  • Mens > Psychologie > Denken > Intelligentie

Opmerking:
Alle werken m.b.t. ADHD, autisme, dyslexie, hoogbegaafdheid… bij kinderen blijven we opstellen zoals voorheen, op de plank ‘Leer- en gedragsproblemen’  (onder ZIZO-domein ‘Opvoeding en onderwijs’, in de kast ‘Ouders – kinderen’)

Timing

 • Records in Open Vlacc

Op donderdag 13 oktober maken we in Open Vlacc de twee nieuwe ZIZO-rubrieken aan en wijzigen we de ZIZO-rubrieken bij de Open Vlacc-records die hiervoor in aanmerking komen.

Aan de publicaties over dyslexie en hoogbegaafdheid bij volwassenen zullen we ook in de weken hieraan voorafgaand en de weken die volgen zo veel mogelijk de juiste ZIZO-rubrieken toekennen volgens de nieuwe afspraak. 

 • Etiketten in Biblioprint

Vanaf vrijdag 14 oktober zullen in Biblioprint nieuwe etiketten geprint kunnen worden voor deze publicaties met de nieuwe (of gewijzigde) ZIZO-rugrubrieken.

Via de ISBN-scan verloopt dat automatisch. Ook in de keuzelijsten bij het menu 'Manueel' in Biblioprint zal je de twee nieuwe ZIZO-rugrubrieken voor ASS en ADHD kunnen kiezen.

 • Titels in Wise

In Wise zullen de nieuwe ZIZO-rubrieken vanaf vrijdag 14 oktober bij alle records die doorstromen uit Open Vlacc aangepast worden. 

 • Beschikbaarheidsinfo in de publiekscatalogus

In de publiekscatalogus bij de beschikbaarheidsinformatie zal de juiste ZIZO-rubriek zichtbaar zijn voor alle ZIZO-bibliotheken vanaf vrijdag 14 oktober.

 • Annotaties in ZIZO-raadpleegmodule

In de ZIZO-raadpleegmodule komen er op donderdag 14 oktober twee nieuwe ZIZO-rubrieken bij in de kast 'Lichaam - Gezondheid'. We voegen nieuwe annotaties toe bij deze nieuwe ZIZO-rubrieken, en passen ook de annotaties aan voor de andere wijzigingen (dyslexie en hoogbegaafdheid). 

 •  Nieuwe rubriekkaarten bij SBNL/Schulz

We hebben aan SBNL/Schulz doorgegeven dat er twee nieuwe plankrubrieken zijn bijgekomen. We wachten nog op een antwoord of hiervoor een nieuw upgradepakket aangemaakt kan worden. Hou de website van Schulz hiervoor in de gaten.

Meer lezen?

Deze beslissing is genomen door Werkgroep Non-Fictie. Het beslissingsproces kan je terugvinden in het Verslag van de Werkgroep Non-Fictie van 13 mei 2022 en het Verslag van de ZIZO-subWerkgroep Non-Fictie van 1 september 2022

 

Opmerkingen of vragen?

Heb je nog opmerkingen of vragen bij deze wijziging?  Stuur ons een berichtje via onze Servicedesk.