Nieuwtjes uit jeugdetikettenland


Na alle wijzigingen aan de standaardetiketten van de laatste maanden volgen er nu nog drie kleine wijzigingen:

Voorleesverhalen over Sinterklaas, Kerstmis of Pasen

Voorleesverhalen over Sinterklaas, Kerstmis of Pasen krijgen in Open Vlacc niet langer een KleuterZIZO. Hier primeert het genre 'Voorleesverhalen' op de KleuterZIZO. Daarnaast kennen we het feest (Sinterklaas, Kerstmis of Pasen) wel toe als genre. Op het etiket komt dan het pictogram van het juiste feest en een paarse balk voor de doelgroep 3-5. 

Deze aanpassing aan de etikettenlogica voor doelgroep 3-5 wordt uitgevoerd in de loop van september.

 

 

 

Biografieën vervangen Beroemde personen

De Werkgroep Jeugd zette de puntjes op de i van Biografie. In 2021 werd de definitie voor 'Beroemde personen' als thema op punt gesteld en op de Werkgroep Jeugd van 9 juni 2022 beslisten de deelnemers om de term 'Beroemde personen' (als thema) te vervangen door het genre 'Biografieën'. Hierdoor kunnen de titels met dit genre nu ook een standaardetiket krijgen.

Deze aanpassing aan de standaardetiketten Jeugd Fictie 6-14 wordt uitgevoerd in de loop van september.

 

Meerdere talen in kinderboeken

Tegenwoordig verschijnen toch regelmatig prentenboeken of kinderboeken in meerdere talen. Hoewel we op de standaardetiketten een veldje hebben voorzien voor een taalaanduiding, is het niet in de huidige flow ingebed om meerdere talen op een etiket weer te geven. Door de plaatsbeperking van een etiket is het ook niet overal mogelijk. We zijn momenteel aan het bekijken hoe we tot drie talen op het etiket kunnen opnemen bij de volgende etikettypes:

- Kleuter ZIZO etiketten 2*9

- Jeugd Non-Fictie etiketten 2*9 

 

De eerste twee aanpassingen aan de standaardetiketten wordt uitgevoerd in de loop van september. Een exacte timing voor de 'talen-etiketten' is er momenteel nog niet door de complexiteit van het probleem. We hopen hier in het najaar stappen voor te kunnen zetten.