SISO


SISO staat voor Schema voor de Indeling van de Systematische Catalogus in Openbare Bibliotheken, en is een numeriek indelingsschema voor de non-fictie collecties in een bibliotheek. Elk werk krijgt een nummer dat tegelijk het onderwerp en de plaatsing in de bibliotheek aangeeft.

Het schema is ontworpen voor Nederland, maar heeft al vele jaren een Vlaamse variant, “de Vlaamse aanpassing van het schema voor de indeling van de systematische catalogus in openbare bibliotheken”, kortweg de Vlaamse SISO-map. De Nederlandse Werkgroep Classificatie en de Vlaamse SISO-commissie houden het systeem up-to-date. Cultuurconnect zit de Vlaamse SISO-commissie voor en heeft het copyright op de Vlaamse SISO-map. 

Vanaf januari 2021 maken we een onderscheid tussen de 'meest recente online versie' (voorlopige en bijgewerkte versie van de laatste editie) en de 'digitale versie voor de papieren map' .

 

1. De meest recente online versie

De SISO-map is een document dat voortdurend evolueert en bijgewerkt wordt n.a.v. actuele gebeurtenissen, beslissingen door onze Nederlandse collega's, voorstellen van de Open Vlacc Werkgroep Non-fictie... De Vlaamse SISO-commissie besliste om vanaf 2021 steeds het meest recente SISO-document online te zetten om updates en wijzigingen sneller te kunnen publiceren. Wie twijfelt over de plaatsing van een publicatie kan dan altijd online kijken of er ondertussen geen wijzigingen zijn aangebracht in de map.  Achteraan in het document is een pagina bijgevoegd waarop de verschillende wijzigingen t.o.v. de papieren map opgesomd zijn. Van dit bijgewerkte online document maken we niet telkens weer afzonderlijke invoegbladen aan. Jaarlijks zullen we de 'online versie' afsluiten en publiceren als nieuwe editie met invoegbladen. 

Hier vind je deze laatste versie van de SISO-map.

 

2. De digitale versie voor de papieren map

Hier vind je de vijfde editie van de Vlaamse SISO-map, beschikbaar als afdrukdocument (maart 2021). Sinds de vorige (vierde) editie van juli 2019 bieden we de SISO-map niet langer als fysieke map aan. Wie de SISO-map graag fysiek raadpleegt, kan het afdrukdocument via deze webpagina opvragen en zelf printen.

Wie al beschikt over een eerdere editie van de Vlaamse SISO-map, kan zich beperken tot het document met de invoegbladen. Dit document bevat uitsluitend de bladen waar sinds de vorige versie (juli 2019) een aanpassing aan een rubriek of een annotatie gebeurd is. Het document moet recto-verso geprint worden. Daarna kunnen de verschillende bladen op de juiste plaats in de papieren map vervangen worden.

Heb je de invoegbladen van de vierde editie (juli 2019) gemist, dan kan je ook die hier opvragen, printen en vervangen in je bestaande map en dan verder aanvullen met de nieuwste invoegbladen van editie 5. Of je print meteen de volledige SISO-map, dan zijn alle pagina's sowieso up-to-date.

 

Heb je een suggestie om SISO te verbeteren? Neem dan contact op met servicedesk@cultuurconnect.be.