Het leven van een record


Neem een kijkje achter de schermen van Open Vlacc – DE Vlacc voor de sympathisanten – met gids Lisbeth. Omdat Open Vlacc al zo lang bestaat, zijn die rijke set aan titelbeschrijvingen en de diensten die erop gebouwd zijn voor de bibliotheeksector geworden als water uit de kraan. Lisbeth geeft je graag wat meer uitleg over de machinerie die er achter onze werkprocessen zit.

 

 

Het leven van een boek-record

Alles begint lang voordat het eerste boek in de eerste bibliotheek wordt geleverd. Een Nederlandstalige uitgever kondigt een boek aan bij Boek.be en maakt daarbij basisinfo aan: ISBN, auteur, titel. Uit dat grote aanbod selecteren catalografen van het Bibliografisch Centrum dagelijks de beschrijvingen die interessant zijn voor onze openbare bibliotheken en verrijken die zo veel als ze kunnen - zonder het materiaal in handen te hebben. Dat zijn de befaamde precatbeschrijvingen.

De eerste Vlacc-catalograaf die het boek écht in handen krijgt, vervolledigt de precatbeschrijving. Een Vlacc-catalograaf is een catalograaf uit 1 van de 6 provinciehoofdsteden of uit het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect. En wat in Open Vlacc zit, zit de dag erna ook in Wise -  daar hoeft je bib niets voor te doen.

Eenmaal ingevoerd, kan een beschrijving nog veranderen. Dankzij de opmerkingen en vragen die lokale bibliotheken via onze servicedesk doorgeven. Maar ook de Open Vlacc-catalografen kijken elkaars werk na. Formele fouten worden meteen verbeterd, inhoudelijke correcties worden besproken en “goedgekeurd” door de Vlacc-invoerders die het boek al in handen gehad hebben.

Het bovenstaande beschrijft het leven van een courant Nederlandstalig boek. Anderstalige boeken, lokale uitgaves… worden vaak geboren in Wise en worden lokaal ingevoerd. Het Bibliografisch Centrum bekijkt wekelijks een lijst van titels die minimaal zijn ingevoerd door lokale bibliotheken. De titels die er voor meerdere bibs toch interessant uitzien, voeren we in Open Vlacc in. De volgende bib die exemplaren koppelt, kan dan de Vlacc-beschrijving gebruiken. Zo heeft iedereen een mooie presentatie in de publiekscatalogus én propere collectiestatistieken. Meer info over deze witwasoperatie kan je nalezen in het nieuwsbericht Titels bibliotheeksysteem in Open Vlacc

 

Het leven van een muziek-record

Aan muziek hebben we een pak minder werk. Door een overeenkomst met de Centrale Discotheek Rotterdam kunnen we al hun titelbeschrijvingen overhalen naar onze databank. Bovendien kan het publiek tracks van die cd’s opzoeken en beluisteren via de bibliotheekwebsite.

 

Het leven van een AVM-record

Dvd’s, blu-rays en games worden vooral ingevoerd door onze partners in de provinciehoofdsteden: het Bibliografisch Centrum vult dit aan met invoer op basis van scans van de hoes en de schijf die via de servicedesk worden doorgestuurd.

 

We streven er de komende jaren verder naar om catalografie op een vraaggerichte manier vorm te geven, op maat van jouw bib. Dat doen we door ons invoerproces zo veel mogelijk af te stemmen op de bestelprocessen van bibliotheken. Met het hele team van Open Vlacc blijven we streven naar de ontzorging van de lokale bib. Want er is genoeg ander werk voor jullie!